Het dwarrelt deze week door mijn gedachten: ‘Random act of kindness’, zoals een liedje wat je niet uit je hoofd kunt krijgen. Ik heb het ergens gelezen –weet niet eens meer waar- maar het houdt mij kennelijk bezig.

De wereld een beetje beter maken door bewust iets aardigs te doen voor een ander. Dat spreekt mij erg aan. Vriendelijkheid is een persoonlijke waarde. Het zit hem in kleine acties die je een glimlach bezorgen gedurende je dag. En het hoeft nauwelijks iets te kosten. Het gaat over echt contact maken met de mensen om je heen. Even uit de virtuele (nep?)wereld stappen.

Onbevooroordeeld groeten
Zo is er een man die ik al een paar jaar in de buurt tegenkom in versleten kleding met een onverzorgd uiterlijk, een ingevallen gezicht en met schichtige bewegingen. Ik zie mensen met een grote boog om hem heen lopen, maar ik ben hem gaan groeten. Inmiddels groet hij mij ook. Het lijkt nietszeggend, maar ik ben van mening dat het belangrijk is wanneer je als mens gezien wordt. Basaal zit hem dat al in het begroeten van je medemens.

Vriendelijkheidsacties
Vriendelijk zijn kan op zo veel manieren. Je kunt je gebruikte spullen te koop aanbieden, maar aan iemand weggeven die er iets aan heeft geeft veel meer voldoening. Je kunt een pan soep maken en een kom aan je buurman geven. Je maakt de ander blij, maar ook jezelf.

Eenmaal begonnen met vriendelijkheidsacties zal je merken dat het ook leuk is om met wat creatieve ideeën aan de slag te gaan. Je kunt bloembollen op verschillende plekken in de grond stoppen of cadeautjes achterlaten voor een ‘vinder’.

Het verhaal van de afgevaardigde van de Koningin
In een Margriet van 2011 staat een mooi verhaal wat ik even kort samenvat: ‘Ik liep met mijn dochter in Amsterdam. Opeens zagen we een moeder en dochter op ons afkomen. Ze hadden zich prachtig uitgedost en de moeder stelde zich voor als afgevaardigde van de Koningin. Die kon zelf niet komen en had haar uitgekozen om onderscheidingen uit te reiken. Ze vroeg mijn dochter of ze van mening was dat ik een lintje verdiende. ‘Oja, beslist’, zij mijn dochter. Terwijl de moeder mij een lintje opspeldde, blies haar dochter de trompet. Natuurlijk wist ik dat het om een grap ging, maar het maakte in een voor mij moeilijke periode een heleboel in mij los. Met trots heb ik de hele dag het lintje gedragen”.

Wichtelmannetje
In de Antroposofie kennen ze het Wichtelmannetje, een folkloristisch figuur uit Scandinavië. Het is vergelijkbaar met ‘random act of kindness’. Het gaat hier om een goedaardige kabouter die symbool staat voor gezelligheid, warmte en naastenliefde. Je hoort of ziet hem niet. Op 11 november (St. Maarten) wordt er in een groep lootjes getrokken. Dat kan een klas zijn of een team werknemers. Tot aan de kerst worden er stiekem kleine dingetjes gedaan voor de persoon op het lootje, zonder de afzender te verklappen. Bijvoorbeeld iets repareren, een doosje met snoepjes op het bureau zetten, een zelfgemaakt cadeautje neerleggen, de was opvouwen, etc. Het gaat om vriendelijke dingen, maar een beetje plagen is ook toegestaan.

Het is leuk om met vriendelijkheidsacties bezig te zijn. Je kunt daarmee ook weer nieuwe mensen ontmoeten. Ik kan het iedereen aanraden, want wie wordt er nou niet blij van een beetje vriendelijkheid?

Share This