IMG_1726Hij heet Remco, is 35 jaar oud en emotioneel te vergelijken met een vijfjarige. Zijn postuur is stevig, hij heeft een donkere blik met een norse uitstraling. Daarmee houdt hij andere mensen op afstand. Hij is psychosegevoelig. Zijn basis is angst. Angstig om te falen bij alle dingen die hij doet. Angstig om de nieuwsberichten op televisie, want die kunnen hem ook overkomen. Ansgtig om het contact aan te gaan met anderen mensen. Hij houdt zich groot om zich staande te houden in deze ingewikkelde wereld. Hierdoor loopt hij voortdurend op zijn tenen. Hij ‘vecht’ als hij zich in het nauw gedreven voelt. Dan kan hij agressief worden. Of ‘vlucht’ als hij de mogelijkheid heeft. Dat geeft een vertekend beeld waardoor hij snel wordt overschat en aan zijn lot wordt overgelaten.

Uitnodigen
Ik kies ervoor om te werken aan mijn relatie met hem. Zo kan hij via mij meer deelnemen aan de directe wereld om hem heen. Ik besluit doorvoor gebruik te maken van de groep (zijn huisgenoten) en creatieve werkvormen. Het voordeel van beide is dat ik niet direct gefocust op hem ben, zodat hij voldoende ruimte kan ervaren om zich hierin te ontwikkelen. Als hij druk zou ervaren, zal ik hem eerder van me wegdrijven dan dat hij naar me toe komt. Ik zal hem moeten uitnodigen en steeds zo een aanbod doen waarbij hij ervoor kan kiezen om aan te haken. Dus geen druk te hoeven voelen en ook iets vragen waaraan hij kan voldoen, zodat hij een succes ervaring op doet. Terwijl ik met zijn huisgenoten werk aan andere doelen, zorg ik dat hij kan meebeleven als hij daar aan toe is. Ik volg de komende tijd hoe hij zich ontwikkelt en kan ter plekke mijn aanbod bijstellen.

Veranderingen
Ik ga met anderen bloemen maken en nodig hem uit om mee te doen of erbij te komen zitten. Zijn reactie hierop is dat hij zich de hele avond terugtrekt in zijn appartement. Maar ik geef niet op. Ik blijf hem de volgende keren uitnodigen. Na een tijdje zie ik veranderingen optreden. Zo vraagt hij uit zichzelf of er weer eens geknutseld wordt. Ook zie ik hem in het uiterste hoekje van de kamer zitten volgen wat anderen doen. Dit is winst! Ik besluit hem daar te laten zitten, zonder dat ik iets van hem vraag, want anders raak ik hem alsnog kwijt. Enkele knutselavonden verder nodig ik hem vandaaruit uit om dichterbij te komen. Op den duur krijg ik hem zo ver dat hij met een kopje thee mee aan tafel komt zitten.

Gesprek tekenen
Omdat we verder komen in dit proces, ga ik met hem in gesprek. Dit moet aansluiten op een vijfjarige en dus niet te ingewikkeld zijn. Hij heeft behoefte aan duidelijkheid en antwoord op zijn ‘waarom’vragen. Ik kies ervoor om ‘teken het gesprek’ in te zetten. Het is een methode die het gesprek visueel ondersteund. Ik vraag hem naar zijn wensen, wat hij zou willen in dit huis. Hij geeft aan dat hij graag mee wil doen met zijn huisgenoten, maar dat dit soms zo lastig is omdat het dan zo druk is. Samen kijken we naar mogelijkheden en ik vraag hem: ‘Wat zou je kunnen doen als het te druk wordt?’ We hebben het erover dat je dan weg kunt lopen, maar dat je dan ook de gezelligheid mist. We komen eropuit dat je dan ook je begeleider om hulp kunt vragen. Dit is niet zomaar ingetraind, hier gaan we de komende tijd aan werken doordat zijn begeleiders hem voordoen dat hij om hulp kan vragen en dat ze dan samen een oplossing bedenken.IMG_1722

Drukte bij de boom
Het is inmiddels december en ik heb houten kerstfiguren meegebracht. Deze zijn wij aan het versieren. Remco zegt ineens dat hij ook wel mee wil doen. Voorzichtig begint hij te kleuren. Ik laat de huisgenoten op elkaars werk reageren, dat doe ik door zelf enthousiast het voorbeeld te geven. Dit wordt overgenomen. Hij glimt van trots. Ik zeg dat ieder zijn hangers in de kerstboom mag hangen. Ik zeg tegen Remco dat hij even mag wachten als hij dat liever heeft, omdat het nu zo druk is bij de boom. Als de drukte daar voorbij is, nodig ik hem uit. Samen hangen we zijn hanger op een plekje die hij uitkiest. Elke keer als ik er weer ben, begint hij over zijn kersthanger en wijst hem aan. Het is fijn dat we zoveel hebben bereikt!

Share This