“Gwen!, Gwen! Mag ik met jou mee?” Ze heeft me nog niet gezien, maar herkent mijn stem als ik met een collega in de gang sta te praten. Ik kom voor iets anders, maar ik ga naar haar toe om haar te begroeten en te zien hoe het met haar gaat.

Zij is zo leuk!

Met drie knuffelbeesten in haar hand, een zonnebril en Mickey Mouse-oren op, rode lippenstift naast haar lippen. Vandaag heeft ze haar favoriete kledingstuk aan: een tuinbroek en daaromheen heeft ze een gestippeld sjaaltje geknoopt. 50 jaar is ze en als ik haar zie, moet ik aan het publiek denken van de film van Ome Willem. De kinderen die met de Grote Grijze Plasgeitenbreier meegaan naar het toilet. Ze hebben te grote hoeden op met geschminkte snorren en dragen schoenen met hoge hakken.

Kwetsbaar

Ze is olijk. Haar ogen kunnen me doordringend aankijken en ondeugend twinkelen. En ze is ontzettend kwetsbaar. Het doet me pijn te weten wat haar vroeger is aangedaan. Zeer ernstig seksueel misbruik heeft haar getekend voor het leven. Ze kan omslaan door een acute herinnering aan die tijd. In paniek haar deur barricaderen. Zichzelf uitkleden en wegrennen. Compleet de weg kwijt zijn en haar begeleider aanvallen die ze op dat moment niet herkend.

Aansluiting zoeken bij belevingswereld

De begeleiders hier hebben al zoveel met haar bereikt de afgelopen jaren. Ze mag zichzelf zijn met haar bijzonderheden. We verblikken of verblozen niet om al haar thema’s die ze ineens kan droppen. Zij tegen mij: “Zeg, wat vind jij? Zal ik me laten begraven of cremeren? Hoe wil jij het? Geestelijk Katholiek?” Ik sluit aan bij haar belevingswereld. Het moet even gezegd worden, want voor een buitenstaander is het misschien bizar. Dus ik zeg: “Zullen we anders samen in een kist gaan liggen? Dat is wel zo gezellig.” ZIj: “Ja, dat vind ik ook, dat gaan we doen, ga jij dat regelen?” Ik: “Dat is goed, maar dat is nog lang niet nodig hoor.”

Communicatie is belangrijk

Het gaat doorgaans niet om de inhoud, maar om de betrekking. Het gaat om aanvoelen, wat haar stemming is en deze bevestigen of bijsturen. Als het over die reus gaat of over mieren, is dit een negatief thema met nare herinneringen. Dan gaan we met haar naar het hier-en-nu door de reus weg te jagen en de mieren te verwijderen. We zeggen dat ze aan leuke dingen moet denken.

De kunst zit hem vaak in de verleiding

Ze kan snel overprikkeld raken. Zoals ze je kan opzoeken, kun je ook teveel zijn. Dan neem je even afstand. Ze kent slechte periodes in haar leven. Waarbij het moeilijk is om haar dagritme te blijven vormgeven. Werkzaam is het dagprogramma en de relatie die je met haar hebt. De kunst zit hem vaak in de verleiding. Hoe verleid je haar om te gaan douchen? Of naar het dagactiviteitencentrum te gaan? Daar zit de uitdaging.

Verhuizing

In het voorjaar gaat ze met de hele locatie verhuizen naar nieuwbouw waar de setting compleet anders zal zijn. Ik vind het spannend hoe het ons zal lukken haar veilig op haar plek te krijgen opdat ze haar leven zo gewoon mogelijk ervaart.

 

 

Share This