FullSizeRenderShARe opleiding persoonlijk begeleider
Op 8 oktober 2015 heb ik een gastles verzorgd aan eerste jaar bbl studenten ROC Midden Nederland, MMZ. Het is de ShARe opleiding. ShARe staat voor een samenwerkingsverband van het ROC met organisaties Sherpa, Reinaerde en Amerpoort. Allemaal gespecialiseerd in verstandelijk gehandicaptenzorg. De meeste studenten zijn net in het werkveld begonnen en gaan 1 dag per week naar school. Het betrof een grote klas, zo’n 33 studenten. Allemaal erg gemotiveerd met veel praktische vragen. Deze vragen konden zij vooraf inzenden via een padlet. Dat is een aangemaakt veld via internet waar ingelogd kan worden en vragen en/of opmerkingen geplaatst kunnen worden. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden. Vragen als: “Hoe poets je iemand zijn tanden als hij zijn mond dicht houdt?” , “Hoe doe je iemand staand een luier om?” of “Hoe doe je iemand in bad die agressief wordt?” De vragen zin lastig te beantwoorden in een kort tijdsbestek van 1,5 uur. Omdat er meer dan alleen de verzorging bij komt kijken. De context waarbinnen je jezelf als begeleider begeeft, speelt een grote rol.

Charme van de doelgroep
Aan de basis van persoonlijke verzorging ligt m.i. de mens met zijn levensverhaal & jij die hem verzorgt. Het is goed om te leren wat basishandelingen van verzorging zijn. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, zal je merken dat er veel creativiteit nodig is om handelingen uit te kunnen voeren. Dat is de charme van de doelgroep. Cliënten kunnen angstig of agressief zijn, hebben moeite met stilzitten of ledematen zijn vergroeid. Het is altijd goed om je bewust te zijn dat je binnen de intieme zone van een mens beweegt en hij vervolgens bij jou.IMG_4710

Onderzoeken
Een vraag staat niet op zichzelf. Om het vak van begeleiden steeds meer in de vingers te krijgen is het goed om vragen ter verheldering te bedenken. Wanneer cliënten ergens een strijd om maken, is het goed om op onderzoek uit te gaan. Wat staat er in het zorgplan van deze cliënt? Wat is relevant vanuit het verleden? Vraag hulp van collega’s, of je nu een beginnend begeleider bent of al jaren meedraait. Samen moet je het doen. Doet hij dit alleen maar bij jou of ook bij collega’s?  Wat kunnen jullie hieruit opmaken? Deed hij dit eerder nooit, maar is dat gedrag onlangs van start gegaan? Wanneer is deze verandering dan opgetreden? Waar zou het aan kunnen liggen? Gebeurt het alleen ’s ochtends of gedurende de hele dag?

Ik heb het erg leuk gevonden om deze gastles te mogen verzorgen, het houdt je scherp met wat er op de werkvloer leeft, welke vragen er liggen. Het is mooi om kennis te kunnen delen en samen op onderzoek uit te gaan.

 

Share This