Plezier in spel staat voorop, daarnaast kan spel veel meer betekenen. Bijvoorbeeld in het contact met anderen of het inoefenen van vaardigheden. Spel gaat dus niet automatisch over winnen en verliezen wanneer we met anderen zijn.
Voor wie op zoek is naar spel waarin de samenwerking centraal staat, kijk dan eens naar ‘Groene spelen’. Het gaat er bij deze spelvormen om dat we met elkaar en niet tegen elkaar spelen. Het doel van het spel ligt dus bij de activiteit zelf en wordt alleen gehaald als er gezamenlijke inspanning is.

Een voorbeeld hiervan:
Maak 4 touwtjes aan een elastiekje vast. Zet kartonnen bekertjes op de kop neer op tafel. Met vier personen speel je dit spel, ieder pakt een touwtje vast en samen probeer je met het elastiek de bekertjes te verplaatsen en een toren te bouwen.

Groene spelen is dus meer een verzamelnaam van deze vorm van spel, uiteraard zijn er op meer plekken spelideeën te verzamelen en zeker geschikt om zelf spellen te verzinnen.

In dit artikel lees je er meer over.
https://www.onderwijsmaakjesamen.nl/dossiers/bewegings-onderwijs/groene-spelen/

Uit bovenstaand artikel nog even deze parabel over de kracht van samenwerking:

Er bestaat een klassiek Chinees verhaal over de kracht van samenwerking. Het gaat als volgt: “Een oude man met tien zonen riep hen bij elkaar vlak voordat hij zou sterven. Hij nam tien eetstokjes en vroeg aan elk van de tien jongens om één stokje door te breken. Dit deden ze met groot gemak. Opnieuw nam de man tien stokjes, maar deze keer bundelde hij de stokjes samen. Hierna vroeg hij aan iedere zoon om de stokjes te breken. Geen van hen kon de bij elkaar gebonden stokjes breken, hoe hard ze het ook probeerden. De wijze oude man sprak toen: “Elk van jullie is als een eetstokje. Eén is gemakkelijk te breken…maar als jullie je verenigen en samenwerken dan is jullie kracht zo groot dat je niet gemakkelijk zult breken…!”

Share This