Plezier, verdriet, angst, onmacht, frustratie, trots, pijn, moed.
Alle emoties komen langs in dit werk; bij ouders, verwanten, cliënten en hun begeleiders. Het hoort bij het leven.
Ik mocht een tijdje mee oplopen met sommige levens.

Ik voelde mij dikwijls als een ‘vertaler’, als een schakel tussen mijn cliënten en ‘de wereld’ met daarin andere mensen. Cliënten die niet begrijpen en cliënten die niet begrepen worden. Ik heb erg genoten.

Mijn laatste dienst. Het hek gaat open, ik sla de Kolonieweg in. Dit was het dan. 17,5 jaar Amerpoort. Wat heb ik hier veel meegemaakt. Teveel voor één blog, grote en kleine herinneringen. Hier een kleine greep uit de afgelopen jaren.

operatiekamer
Dat ik in een ‘teletubbie-pak’ klaar stond voor een operatiekamer om een cliënt spalken om te doen, zodat hij zijn ogen niet stuk zou wrijven na een staaroperatie. Stond ik ineens bij de operatie zelf en kreeg ik tekst en uitleg van de chirurg.

buschauffeur
Dat ik met de bus van Amerpoort grote beschilderde MDF-platen ging ophalen die mijn collega zo prachtig had gemaakt. Moest ik even wennen aan ‘de automaat’ dus stonden we acuut op de rem, met de platen zowat op schoot.

tandem
Dat ik leerde tandemfietsen met een cliënt achterop door de tunnel op weg naar Hilversum. Whaaaaaa……cliënt dikke schik.

ziekenhuis
Dat we met ons team om de beurt vrijwillig in het ziekenhuis naast een cliënt bleven slapen om hem bij te staan.

gevallen fles cola
Dat ik met een cliënt boodschappen doe bij een supermarkt en dat hij een fles cola laat vallen. Deze springt kapot en spuit ons en de hele winkel onder de cola. Lekker zoet en plakkerig.

begrafenis
Dat ik meermaals mee mocht maken dat ik ‘vooraan- in de rij’ zit bij een begrafenis van een ouder van een cliënt. Dat je zo dichtbij een eenmalig intiem moment bent om het toch mogelijk te maken dat de familie compleet is. Dat je zorgt dat een cliënt op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo mag meemaken.

vakantie
Dat een cliënt, afhankelijk van het leven met een fixatieband, nog nooit op vakantie is geweest en dat het ons is gelukt om een paar dagen in een vakantiehuisje te zitten met een mooi afgestemd programma.

coachen
Dat ik een collega-begeleider mocht coachen om door zijn angsten heen te komen. Hij die met buikpijn op weg naar zijn werk ging. Het valt soms echt niet mee wat wij begeleiders qua agressie voor de kiezen krijgen.

Beatrix
Dat ik met een manager in de wachtruimte van de politie zit, vanwege mijn werkzaamheden bij het meldpunt seksualiteit. Dat het schilderij van Beatrix scheef hangt en dat zij verzoekt om het goed te hangen.

ontlasting
Dat je met je team een blijvende oplossing bedenkt waardoor je cliënt voortaan stopt met het smeren van ontlasting.

afgeknipte haren
Mijn uiteenlopende knutselprojecten met cliënten. Maar ook die keer dat ik halverwege even een lijmstift uit de keuken ging halen en mijn collega ineens een harde gil gaf bij wat ze zag bij mijn cliënte. Het was een gevalletje ‘dat doet ze anders nooit’. Ik liet bij haar zo vaak de knutselspullen inclusief de schaar liggen. Nu had ze in een split-second met grote happen haar afgeknipt. Wel op een bijzondere manier de losse haren geordend op tafel neergelegd. Gelukkig groeit haar aan….

kalkoenen
Dat ik met een cliënt in mijn auto naar de logopedist rijd en dat hij werkelijk denkt overal kalkoenen te zien – een van zijn grootste angsten. En dat het dan lukt hem met mijn woorden te steunen en te kalmeren, zodat hij durft mee te rijden, de hele weg heen en terug.

enthousiasme
Het enthousiasme van de begeleiders die uiteenlopende trainingen bij mij hebben gevolgd. Dat ik dan soms maanden later hoor hoe goed ze bepaalde ideeën konden toepassen waardoor het welzijn van cliënten verbeterd is.

kerstdiner
Dat ik met één cliënt, die niet naar zijn familie kon met kerst, de sfeer van een sjiek diner nabootste met een rood tafelkleed, alcoholvrije wijn, pianomuziekjes op de achtergrond en netjes gekleed.

tuin
Het hele avontuur met de verhuizing van een bijzondere cliëntengroep en de aanleg van de tuin op het Kwatrijn, met RTV-Utrecht.

Share This