Met het boek ‘Juf, ik ben een kunstenaar’  omschrijven de auteurs een methode voor sociale vaardigheidstraining met kunstzinnigheid als middel. De methode KICK (Kunst in contact met kinderen) is bedoeld voor kinderen van 10 tot 14 jaar.

Sociaal gedrag is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Door aan het werk te gaan met kunstzinnigheid en verhalen, wordt de verbeelding aangesproken. Hoe je dit kunt begeleiden staat in dit boek. Het laat concreet zien hoe een training vormgegeven kan worden. Verschillende oefeningen worden omschreven aan de hand van veel kleurenfoto’s van werkstukken. Het gaat o.a. over werken met verf, potlood en klei. Ook worden interventies van trainers weergegeven. Achterin het boek staan de verhalen uitgewerkt die je kunt gebruiken als kapstok voor het werken met een thema, zoals het verhaal ‘Hoe Jongen zijn naam verdiende’. De auteurs hebben de methode onderbouwd met onderzoek naar de werking van de methode.

Ik ben enthousiast over dit boek. Het is goed te gebruiken als inspiratiebron voor het werken met andere doelgroepen en geeft goed weer wat mogelijkheden zijn wanneer je kunstzinnigheid gebruikt in de hulpverlening.

Juf, ik ben een kunstenaar (2015, uitgeverij SWP, Amsterdam)

 

Share This