2014-03-26 12.02.47Hoezo, moeilijk verstaanbaar gedrag?
Gisteren gaf ik voor de camera uitleg over moeilijk verstaanbaar gedrag. RTV-Utrecht  kwam filmen in het huis waar de cliënten nu nog wonen. Het programma ‘onze tuin’ is een positief programma waarbij cliënten vrolijk in beeld zijn. Dat is ook prima. Cliënten hoeven niet in beeld wanneer de spanning hen teveel wordt en de enige uitweg nog is dat zij hun agressie vertonen.  Het verdient wel uitleg naar de kijkers van het programma. We vertellen immers dat alle cliënten die straks op het Kwatrijn wonen & werken bekend zijn met moeilijk verstaanbaar gedrag. Dan zouden zij kunnen denken: “Hoezo, moeilijk verstaanbaar gedrag?”

Lastig en pijnlijk
Moeilijk verstaanbaar gedrag wil zeggen dat het gaat om gedrag wat lastig en vaak pijnlijk is voor een cliënt zelf of voor de mensen in zijn omgeving. Het gaat dan om cliënten met een intensieve begeleidingsvraag.
Amerpoort heeft voor de term moeilijk verstaanbaar gedrag gekozen, omdat het de bedoeling is dat begeleiders op zoek gaan naar de betekenis van het gedrag. Wanneer je weet waar het vandaan komt en vroegtijdig signalen herkent wordt het mogelijk om hier op in te spelen.

Prikkelverwerking
Als we kijken naar prikkelverwerking en een juiste balans tussen inspanning en ontspanning zien we dat bijvoorbeeld terug bij het maken van het tv programma.  Op het moment dat de camera loopt, vinden de cliënten dit heel leuk. Ze vertellen hun verhaal. Tegelijkertijd vinden ze het spannend en lopen ze wat op hun tenen. Voor een buitenstaander is dit vaak niet zichtbaar. Een begeleider is in de nabijheid en bevestigd bijvoorbeeld dat ze het goed doen. Eenmaal thuis kan de onrust eruit komen, dan worden alle indrukken verwerkt. Het is dan goed om rust in te bouwen. Cliënten hebben hulp bij nodig voor het verwerken van al hun indrukken, omdat de cliënten dit zelf niet kunnen regulieren. Mogelijkheden zijn dan: Een begeleider die het programma van de dag voor hen ordent, een eenvoudig gesprekje om de onrust een plek te geven, etc. Soms zit de spanning zo hoog dat ‘een boze bui’ nog de enige optie is om alle spanning weg te laten vloeien. Op dat moment gaan de begeleiders helpen om de cliënt zo veilig mogelijk weer rust te laten ervaren. Daarna kan weer stapje voor stapje het programma van de dag worden hervat.

Meer weten m.b.t. moeilijk verstaanbaar gedrag? Lees verder blz.213 van het boek ‘Gewoon een goede begeleider’.

 

Share This