thomashuis-voorkantIk kijk graag op locaties waar mensen werken met hun hart. Zo ben ik vandaag uitgenodigd bij een kersvers Thomashuis in Ermelo. Daar word ik verwelkomd door de zorgondernemers Hans en Alies Stijnman. Vol enthousiasme laten zij mij het huis zien. Het staat in een nieuwbouwwijk, waarin alles nog in opbouw is en daaromheen is de omgeving groen en bosrijk. Heerlijk om er in de toekomst met bewoners op uit te gaan! Dit zijn zij zeker van plan.

Details
Het huis straalt rust uit, er schijnt veel licht naar binnen, hier en daar is een grappig detail, als persoonlijke touch aan het huis. Zo kom ik een gehaakte reuzenpompoen met een gezicht tegen en staan er muizen op de trap. Een gedeelte van het huis is de privé ruimte van Hans en Alies, zij wonen daar en kunnen zich terugtrekken op momenten dat zij geen zorg verlenen. Dit gebeurd bijvoorbeeld op momenten dat een van de teamleden het werk overneemt. ’s Nachts zijn zij er in geval van calamiteit altijd aanwezig.thomashuis-pompoen

Bijdrage
Er is plaats voor 9 bewoners. Dit is een gemixte groep van mensen met een verstandelijke beperking met verschillende niveau’s door elkaar. Hier is bewust voor gekozen, omdat zij van mening zijn dat ieder mens vanuit zijn mogelijkheden een bijdrage kan leveren. Iedereen kan voor elkaar van betekenis zijn. Ze zien het voor zich om te leven als een gezin waar het prettig wonen is met huiselijke gezelligheid, samen erop uit, een spelletje doen of knutselen.

thomashuis-muizentrapMeedoen
Daarnaast is het ook de bedoeling dat de bewoners mee gaan doen aan het dagelijkse leven. Het ligt er natuurlijk aan wat een ieder aankan of eventueel kan leren, maar zij zijn van mening dat iedereen een aandeel kan hebben. Voor de een zal dat een ingewikkelder schoonmaakklusje zijn, zoals de oven reinigen en voor de ander gaat het om het weggooien van een vuilniszak of een doekje over de tafel nemen. ‘Bovendien’, zo zegt Hans, ‘kan het ook wel eens zijn dat je iets te eten krijgt waar je niet zo dol op bent , maar zo gaat dat in een regulier gezin ook’.

Plaatsen vrij
thomashuis-woonkamerOver twee weken doen de eerste bewoners hun intrede. Er wordt al volop door ouders geklust aan de kamers. Alies vertelt over
allerlei ontwikkelingen, zoals de opendag, de positieve contacten met ouders en contacten met diverse dagbestedingslokaties. Ze geeft aan dat er nog een paar plaatsen vrij zijn, dus mocht iemand nog een woonplek zoeken, dan kan er contact worden opgenomen.

Wat mij aanspreekt bij een Thomashuis is de kleinschaligheid van één zelfstandig huis. Ook het wonen in een reguliere omgeving vind ik goed, zodat het wonen zo normaal mogelijk gaat en bewoners zich een onderdeel van de maatschappij kunnen voelen. Bovendien is het zorgteam zeer klein en stabiel, wat ervoor zorgt dat het vertrouwd en overzichtelijk is voor zowel de bewoners zelf als bijvoorbeeld voor de verwanten. Wat een leuke middag was dit en een prachtig project!

 

 

 

Share This