wasmandEcho
Soms echoën de cliënten nog na wanneer ik thuis ben. In herkenbare situaties. Als ik mijn kinderen moet blijven herinneren hun kleding in de was te doen, ze eerst onder de douche moet zien te krijgen en – er eenmaal onder- weer onder de douche vandaan, hun handen te wassen voor het eten en te wijzen op hun (onacceptabel) taalgebruik.“Waarom ìk?!”, roept mijn dochter verontwaardigd als ik vraag of ze de tafel dekt. “Omdat wij samen in dit huis wonen en je om die reden allemaal iets doet om ons huis leefbaar te maken”. Natuurlijk wil ze dat niet horen nu.

“Maar hij begon!?”, zegt een cliënt wanneer ik reageer op het geklier. “Het maakt mij niet uit wie er begon, ik was er niet bij en ik wil gewoon dat het stopt, want anderen hebben er last van”.

Moeder versus begeleider
Natuurlijk zijn er verschillen tussen thuis en werk. Er hangt bij ons thuis geen takenbord aan de muur en op veel gebieden zijn mijn kinderen ‘zelfredzamer’ dan de cliënten. Thuis heb ik een andere rol (moeder) dan op mijn werk (begeleider). Accentverschillen zijn dat ik thuis direct (zonder al te veel overleg) mijn eigen normen & waarden (regels) mag laten gelden. De kinderen ontwikkelen zich in rap tempo, waar dat bij cliënten zeer minimaal is. Het groeiproces van mijn kinderen is minder complex en het gedrag snel herkenbaar. Thuis hoef ik niet continu alert te blijven en is er de mogelijkheid dingen voor mijzelf te doen. Verder is de relatie met cliënten vaak langdurig, maar wel tijdelijk van aard. Met eigen kinderen ben je voor altijd verbonden en het is ‘eigen’.

Andere rol
“Wat een gezeur”, verzucht mijn zoon. Daarvoor ben ik je moeder. “Ach…mens!”, verzucht een cliënt. Daarvoor ben ik je begeleider. Ik leg regelmatig uit dat ik er niet ben om hen te pesten, maar om hen te helpen bij wat ze nodig hebben. En dat ik kan me indenken dat het soms zeer irritant voor hen is, maar zo zijn de rollen verdeeld. Daarna is het meestal weer oké en gaan we door met andere alledaagse dingen en heeft het samen plezier maken vaak de overhand.

Meer lezen over roluitvoering? Lees verder op blz. 42 van het boek ‘Gewoon een goede begeleider’

Share This