IMG_3699Soms zijn er prachtige projecten die werkelijk verschil maken voor het welzijn in een mensenleven. ‘Truedoors’ is zo’n project.

Samengevat komt het erop neer dat dementerende ouderen wonend in een verzorgingstehuis een eigen voordeur krijgen die eruit ziet als de deur van het huis waar zij jaren gewoond hebben. Een sticker op ware grootte vervangt de aanblik van de standaarddeur.

Thuisgevoel
Truedoors geeft een antwoord op het ervaren van een ‘thuisgevoel’ aan dementerende ouderen. Het is toch fantastisch dat je eigen voordeur is meeverhuisd!? Verhuizen naar een verzorgingstehuis is niet iets waar je bewust voor kiest, meer iets wat je overkomt. Dementerende ouderen hebben te kampen met oriëntatie problemen doordat het geheugen wordt aangetast. Zij kunnen in de war raken en/of angstig worden, als ze niet herkennen waar ze zijn. De kans is extra groot, omdat ze pas op latere leeftijd in een verzorgingstehuis zijn komen wonen. Bovendien is het proces van dementeren dan al aan de gang.

Activeren
Met Truedoors kunnen mensen hun eigen voordeur terug vinden als herkenningspunt en waarschijnlijk ervaren zij dit als een verademing.

Naast het persoonlijke tintje van het hebben van een eigen voordeur–je bent een individu- kunnen de ouderen gemakkelijker hun kamers terugvinden hierdoor maakt het mensen onafhankelijker. Vermoedelijk stimuleert dat ook het zelf actief deelnemen en het activeren van de hersenen.

Kracht
Wat mij hierin aanspreekt is de kracht van de eenvoud. De bedenkers hebben zich daarin werkelijk ingeleefd in de behoefte van mensen en maken met iets eenvoudigs het verschil. Ook wordt er stilgestaan bij het levensverhaal van cliënten. Ook binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg hebben begeleiders te maken met cliënten met cognitieve beperkingen, ouderwordende cliënten, al dan niet dementerend. Begeleiders gaan steeds op zoek naar alternatieven om aansluiting te vinden en hulpvragen te kunnen beantwoorden. Fantastisch dat er mensen zijn die zoiets als Truedoors bedacht hebben en dat het wordt uitgevoerd. Het laat zien dat er in de kleine details nog zoveel mogelijkheden te bedenken zijn om mensen te helpen.

http://truedoors.com/nl/

Share This