2014-05-30 09.47.24Op rolletjes
We kijken terug naar een zeer geslaagde verhuisdag. Op  30 mei was het zover, de cliëntengroep + een cliënt die één op één begeleiding krijgt, gingen dan eindelijk verhuizen. Alles verliep op rolletjes, exact volgens draaiboek. Er was geen enkele tegenvaller. Er waren eerder meevallers, zoals het weer. De twee dagen voor de verhuizing was het dramatisch regenachtig weer. Hoe fijn is het dan dat je de zon gewoon cadeau krijgt?! Zeker omdat de cliënten per fiets gingen verhuizen.

Grote impact
Om 7.00 uur was het complete team paraat. De cliënten moesten om 8.00 uur ’s morgens het huis al verlaten en konden pas tegen 15.00 uur in het nieuwe pand terecht. Er kwamen 11 verhuismannen die alle ruimte nodig hadden om hun werk te doen en bovendien zou het teveel spanning opleveren als cliënten hierbij aanwezig zouden zijn. Dat betekent dus dat de begeleiding voor een goed gevuld programma moest zorgen om de tijd op te vullen en deze dag zo klein en overzichtelijk mogelijk te maken. Het heeft ermee te maken dat de verhuizing op de cliënten een grote impact heeft en zorgt voor veel spanning. Een verhuizing is een van de ingrijpende levensgebeurtenissen die een mens mee kan maken. Juist door het zo klein mogelijk te houden, hopen we dat het verhuizen positief ervaren wordt. Het is een afstand van ongeveer 10 km van de oude woning naar de nieuwe woning. We hebben ervoor gekozen om de cliënten per fiets te laten verhuizen met de gedachte dat je zelf inspanning levert en ook echt voelt en ervaart dat je van A naar B gaat. Het lichaam op deze manier in beweging zetten zorgt ook voor het afvloeien van spanning.

7-persoonshuishouden
Ondertussen zijn er natuurlijk allerlei regelzaken die zich voor doen. Je komt onnoemelijk veel details tegen die geregeld moeten worden als je een 7-persoonshuishouden verplaatst. Vooraf hebben we alles in kaart gebracht wat we achter zouden laten om af te voeren, want waarom zou je ‘oude troep’ twee keer in handen nemen om het alsnog weg te gooien. Dat leverde een enorme container op. Spullen die al jaren in een pand staan en eigenlijk niet meer gebruikt worden, maar daar vooral blijven staan. Heel lekker om hier ook meteen schoon schip mee te maken. 2014-05-30 15.13.20

Stralend
De cliënt die één op één begeleiding krijgt kon niet tijdelijk terecht in een andere ruimte, maar moest rechtstreeks overhuizen. Hij leeft vanuit een appartement waardoor we voor hem een ander plan in elkaar hebben gezet. Een positieve ervaring met verhuizen was extra belangrijk, omdat hij eerder verhuist is, maar altijd vanuit een crisissituatie. Hierdoor is er vooraf goed nagedacht om alles zo veilig en vertrouwd mogelijk te laten verlopen. Het positieve is dat de cliënt al een aantal weken ‘lekker in zijn vel zit’ en dat het team begeleiders en het dagprogramma meeverhuizen naar de nieuwe locatie. Hij mocht ’s morgens een eigen doosje inpakken met wat spulletjes. Vanuit zijn dagbestedingsruimte kon hij zien hoe wij met begeleiders zijn meubels in een aanhanger hebben gezet. Enthousiast gebaarde de cliënt dat dit zijn spullen waren die werden ingepakt en hij keek er stralend bij. Een begeleider ging in het nieuwe pand het appartement in orde maken, pictobord vastschroeven, meubels erin, etc. zodat de cliënt er direct in kon. Na een seintje konden we met deze cliënt het laatste stukje in werking zetten. De begeleider die met hem werkte liet hem de uitgeprinte foto’s zien van zijn ruimtes, deze mocht hij doorscheuren. Daarna mocht hij zijn eigen verhuisdoos in de auto zetten en brachten we hem naar zijn nieuwe huis. Deze cliënt zal altijd zijn goede en minder goede periodes kennen, maar de verhuizing en de week erna waren super!

Uitpakken
Uiteindelijk kwamen de cliënten allemaal aan bij hun nieuwe huis. Overal stonden groene verhuiskarren en dozen, wat voor de nodige onrust zorgde. Met de steun van de 2014-05-30 16.18.29begeleiders werden de dozen uitgepakt. Ook was er voor de cliënten zoveel onduidelijk dat ze barstens vol vragen zaten. Dan merk je weer hoe moeilijk veranderingen zijn. Veranderingen die er wel gewoon bij horen in het leven en die je niet kunt wegnemen. Daarvoor zijn er die begeleiders, zij loodsen de cliënten door moeilijke situaties heen.

Een impressie van de verhuizing zien? Kijk naar Onze Tuin, RTV-Utrecht 05-06-2014 vanaf 13.06 minuten. http://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/onze-tuin

De verhuizing coördineren is een deel van mijn huidige projectopdracht die naar volle tevredenheid is gerealiseerd. Ik ben trots op iedereen die hard heeft meegewerkt. Het andere deel van mijn projectopdracht is het uitwerken en implementeren van de methodiek van het trainingshuis. Daar gaan we de komende periode verder mee aan de slag. Wordt vervolgd….

Meer weten m.b.t. ingrijpende levensgebeurtenissen of methodisch werken? Lees verder op blz. 111 en blz. 149 van het boek ‘Gewoon een goede begeleider’.qr

Share This