Een hand op een schouder als troostend gebaar. Deze subtiele aanraking kan van grote betekenis zijn. Handen zijn heel belangrijk in het contact met de ander. Daar kunnen 1000 woorden niet aan tippen. Aanraken doet iets met mensen.

Vanuit mijn vrijwilligerswerk bij Atlant -ouderenzorg- kreeg ik deze week de kans om een workshop handmassage te volgen. Deze werd gegeven door Ilse Brinkman die ons vol passie liet kennismaken met materialen en technieken, maar vooral met de ervaring en de betekenis ervan.

Aandacht voor de mens
Een ritueel maken van handen wassen kan in feite al genoeg zijn. Je houdt rekening met degene die je aan het behandelen bent. Uiteraard of je er toestemming voor hebt, maar ook hoe de beleving is en wat iemand bijvoorbeeld kan volhouden.
Wanneer mensen lijden aan Huntington, dementie of Korsakov kan dit betekenen dat ze bijvoorbeeld niet lang stil kunnen zitten.

Het is niet nodig om strak in setjes technieken toe te passen, veel belangrijker bij handmassage is het contact met de ander. Bezig zijn met elkaar. Bewustzijn van je eigen gemoed in de situatie.
Ilse vindt het belangrijk dat je zelf eerst ervaart hoe het is om een massage te ondergaan, het doorvoelen, anders begrijp je het niet.

In duo’s voeren we verschillende technieken uit. We krijgen tips over hoe je eerst de handen en armen bekijkt en onderzoekt. Ook welke crèmes je kunt gebruiken. We horen dat we de handen niet mogen droogwrijven, maar moeten deppen.
Onze handen gaan in een parafine badje en we krijgen aanwijzingen hoe we een handdoek zorgvuldig om een hand vouwen in plaats van ‘frotten’😉

Bewust bezig zijn
We hebben het over het belang van aanraken. Ook je intentie daarbij. Als je gehaast binnenkomt en denkt aan alles wat je nog moet doen die dag, dan werkt het niet. Je brengt jouw stemming over in het contact met de ander. Zorg dat je in het hier-en-nu bent.

We staan stil bij de werkwijze wanneer iemand in een rolstoel zit. Dan kun je niet een bakje water op tafel zetten, omdat dit niet werkt. De ander kan hier niet goed bij komen. Wanneer je een bakje water op een handdoek op een dienblad zet, kan deze op schoot en kun je er zelf tegenover gaan zitten.

We oefenen met scrub en massageolie. We wrijven en kloppen.
Het is een intensieve, maar waardevolle middag. We hebben niet alleen plezier met elkaar, maar het is met eenvoudige middelen direct toepasbaar bij mensen die maar weinig kunnen. Niet alleen in de ouderenzorg, maar breed inzetbaar. Ik heb dus weer iets moois toegevoegd aan mijn gereedschapskist. Wie wil er een handmassage?

 

Gelukkig is de mens die handen mag voelen, die goed doen.

de hand die met aandacht wast
de hand die met zorg aankleedt
de hand die met liefde kamt
de hand die met respect aanraakt
de hand die met het hart troost
de hand die huis en haard verzorgt

geen mens kan zonder die hand!

 

 

 

Share This